Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

H.C. ten Berge onderscheiden

Tim Pardijs

Op uitnodiging van Sir Philip Sydney komen drie grote Nederlandse dichters naar de Zutphense kloostertuin: Nescio, J.C. Bloem, en een derde figuur die de naam Transmontanus draagt. Dit is het uitgangspunt van het korte verhaal Schimmen in de kloostertuin van H.C. ten Berge. Als een groepje literaire hangouderen deelt het viertal in de kloostertuin drank, draagt gedichten voor en praat over geschiedenis. Dat de schrijvers elkaar niet in de haren vliegen over historische en culturele gevoeligheden is vooral te danken aan de diplomatie van deze Transmontanus, in wie we Ten Berge zelf kunnen herkennen. Trans montanus betekent ‘van de bergen’ in het Latijn, en kan dus gelezen worden als een vertaling van zijn achternaam, en de schrijver komt ook letterlijk van Bergen; hij groeide op dat Noord-Hollandse dorpje. Schimmen in de kloostertuin eindigt op de Bult van Ketjen, waar Transmontanus met de zelfontspanner een foto wil maken van het gezelschap. ‘Heden en verleden zouden in een oogwenk worden vastgelegd’, denkt hij op dat moment. Om er enkele dagen later achter te komen dat hij alleen zelf op de foto staat.
In Zutphen is vandaag een nieuwe poging gedaan om het heden vast te leggen, met de onthulling van Ten Berges gedicht ‘IJsselbrug in de ochtend’, dat daar is aangebracht op het oude bastion Bult van Ketjen, en zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

(Fragment van de toespraak die burgemeester Annemieke Vermeulen uitsprak op vrijdag 21 juni 2019. De hele tekst is hier te vinden.)