Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Fotograaf onbekend

Tim Pardijs

Achter de arm van de voorzitter, die op is gestaan om de wethouder een hand te geven, zien we het halve hoofd van een zittende man. Hij trekt aan een sigaar. Deze man is te zien op een van de foto’s in de tentoonstelling Picture This!, nog tot en met 1 september in het Stedelijk Museum Zutphen. Veel van de foto’s komen uit de collectie van de fotografenfamilie Zeylemaker en zijn soms gemaakt voor de krant. De verhalen achter de foto’s zijn dan vaak ook bekend en worden in goed geschreven teksten verteld.
Sommige foto’s echter hebben een verhaal dat niet verteld wordt. Zoals dat van de zitten blijvende, sigaar rokende man; dat van het echtpaar waarvan de man met omhoog gewrongen mondhoeken en opengesperde ogen de lens in kijkt of dat van het kleine meisje met de dikke vlecht dat tussen allemaal mannen voor een neergestort vliegtuig staat. Hun verhaal is alleen gezien door de fotograaf, die als om het mysterie te vergroten, zelf ook vaak onbekend is.
Wel kennen we de naam van de maker van de allereerste Nederlandse foto. Verstopt in een la van het museum ligt deze ‘licht-teekening’. De afbeelding toont een half door struiken en bomen overwoekerde kerk of kasteel. Op het pad dat naar het bouwwerk leidt, is vaag een in het zwart gestoken mensfiguur met hoed te zien. Apotheker Willem Hallegraeff maakte deze foto, de figuur die op de foto staat blijft onbekend.