Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Schaarste

Tim Pardijs

Een paar tientjes. Zoveel is een van de meest waardevolle stukken van Musea Zutphen waard. Een paar tientjes in omgesmolten staat. Het gaat om een verzameling die te vinden is in een speciale vitrine in het deel van het museum dat de lokale geschiedenis vertelt. Vier oude schutterskettingen en vijf bekers van zilver, daar hebben we het over, sommige zeer fijn bewerkt. Het ereteken van de schutterskoning van Bronckhorst uit 1400 bijvoorbeeld, toont Sint Joris en de draak, met zwaard, muts, harnas en vooral de staart van de draak uitgewerkt tot in de kleinste details. Groot nieuws was deze collectie in maart 2013. Inbrekers drongen met grof geweld het museum binnen, en stalen het zilver. Vierenhalf jaar bleef het vervolgens stil rond deze roof, afgezien van de hoge beloning die een schadebedrijf namens de verzekering uitloofde voor de gouden tip over het gestolen zilver. Hoeveel precies werd niet bekend gemaakt, alleen dat het om een fors bedrag ging. Even spaarzaam met informatie waren politie en museum eind 2017 toen het zilver werd gevonden in Amsterdam. Agenten liepen ertegenaan tijdens een ander onderzoek, is alles wat we weten. Volgens de economische wetten vergroot deze schaarste aan gegevens de waarde van dit verhaal. Hetzelfde geldt voor het zilver. Inbrekers en politie hebben met de brutale diefstal en mysterieus gehouden vondst gewicht toegevoegd aan deze Zutphense zilvercollectie.