Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

De dingen zijn alleen (9)

Tim Pardijs

Vlak voor ze breekt en het gesprek stopt, vertelt ze over een tandenborstel. Een tandenborstel die Hertha Müller altijd in haar handtas had, omdat ze nooit wist wanneer ze opgepakt zou worden, en hoe lang ze dan van huis zou zijn. De vijfenveertig minuten voor dit intieme moment in de documentaire ‘Het alfabet van de angst’ tonen al een vrouw met een dunne stem, een breekbare gestalte gekleed in het zwart. Prachtig heeft filmmaker John Albert Jansen Müllers oogopslag vastgelegd, soms heel kort gemonteerd tussen twee langere shots. Haar blauwe ogen kijken snel over de rand van haar bril heen. Nog altijd is ze alert, controleert ze wie er in de kamer zit. Deze angst, opgedaan tijdens het communistische regime in Roemenië, besmet alles. Ook de taal, zoals ook die andere indrukwekkende schrijfster Antjie Krog vertelt. Taal is niet neutraal, ‘taal is wat er met mensen gebeurt’, zo zegt Müller in de documentaire. Het leven laat zijn afdruk achter in de taal. En in de dingen. Een tandenborstel in een handtas. Omdat je ook als je in de cel zit en telkens ondervraagd wordt, je je tanden wilt kunnen poetsen.