Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Thuis bij David Lynch

Tim Pardijs

Aangetrokken door de titel ‘Someone is in my house’ bezoek ik de overzichtstentoonstelling van David Lynch in Maastricht. Huizen zijn volgens de catalogus een terugkerend motief in Lynch’ beeldende werk. Het is echter wel zoeken naar sterke muren en waterdichte daken in alle jeugdtekeningen, schilderijen, lino’s, foto’s, films en objecten in een tiental ruimten in het Bonnefantenmuseum. Mensfiguren overheersen, altijd vervormd weergegeven: een te kleine poppenarm steekt uit een lichaam, zeven ogen in een bruine vormeloze klont, zwevende hoofden met een dunne ijzerdraad verbonden aan een lijf, een mens onder een parachute die na goed kijken ook weer een mens blijkt te zijn. En alles tegen donkere achtergronden. Op zelfportret ‘That’s me in front of my house’ geeft Lynch zijn huis weer in vier dunne lijnen, met de vinger in zwarte verf getrokken. Voor dit tweedimensionale huis staat een mensfiguur, met benen bijna zo hoog als het huis. Ook op andere werken zijn huizen klein en kwetsbaar; bijvoorbeeld een vage rechthoek met een wit vierkantje als raam. Lynch had naar eigen zeggen een gelukkige jeugd, maar leerde later dat bakstenen soms net zo goed van papier kunnen zijn, en dat je als naar binnen kijkt er veel is dat een thuis bedreigt. ‘Someone is in my house’. Misschien zijn wij die iemand soms zelf wel.