Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Veel gewoner wordt het niet

Tim Pardijs

Voor een geopend raam zit een vrouw op een bank. In de kamer verder een ronde salontafel met op een donkerrood kleed wat boeken en een vaas fletse bloemen, twee bruine fauteuils, een lage boekenkast rechts en links een staande paarse schemerlamp, een wereldbol eronder. De vrouw buigt haar hoofd naar iets wat op haar schoot ligt, vermoedelijk een boek. Veel gewoner wordt het niet. Precies in het midden van dit vierkante schilderij van Fik Abbing, te zien in Museum Henriëtte Polak, krijgen we door de naar binnen openende ramen een doorkijkje op de straat. Een Amsterdamse straat, afgaande op de titel die de schilder het doek gaf: Interieur Minervalaan, 1945-1946. Het contrast tussen buiten en binnen is groot. Overheersen binnen donkere tinten, buiten zien we frisgroene bomen, een lichtblauwe lucht en in een bloembak aan de buitenkant van het raamkozijn felrode bloemen. Alleen met olieverf is een kleur zo levendig weer te geven. Bijna ruik je de lucht buiten, voor het eerst dit jaar weer opgewarmd door de zon. Nog steeds echter een weinig spannend tafereel. Totdat we nog eens naar de titel van het doek kijken. Wat zeggen die jaartallen? Abbing schilderde dit doek vlak na de Tweede Wereldoorlog. Een donkere tijd is voorbij, het raam staat open voor een nieuw begin.