Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

De dingen zijn alleen (8)

Tim Pardijs

‘Ik heb de indruk dat de voorwerpen hun materiaal niet kennen, de gebaren niet hun gevoelens en de woorden niet de mond die spreekt’, lees ik op de dag dat ik uren bezig was met een verloren boek. Hertha Müller zei dit in 2009 bij de ontvangst van de Nobelprijs, in haar toespraak ‘Ieder woord weet iets van de vicieuze cirkel’. Ik lees verder: ‘Maar om ons van ons eigen bestaan te verzekeren hebben wij de voorwerpen, de gebaren en de woorden nodig. Hoe meer woorden wij mogen gebruiken, des te vrijer zijn we immers. Als de mond ons wordt verboden, proberen we ons te handhaven met gebaren, zelfs met voorwerpen. Die zijn moeilijker te duiden, blijven een tijdlang onverdacht. Zo kunnen ze ons helpen de vernedering te doen omslaan in een waardigheid die een tijdlang onverdacht blijft.’ In de alinea’s ervoor heeft ze beschreven hoe iets eenvoudigs als een zakdoek in tijden van censuur en onderdrukking kan zorgen voor steun en liefde. Het verklaart voor mij waarom ik in totaal twee dagen bezig was met een verloren boek, dat ik in die tijd meerdere keren opnieuw had kunnen kopen. De dingen helpen me mezelf van mijn bestaan te verzekeren.