Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Onaangeraakt (Nieuwjaar 2019)

Tim Pardijs

Cyclaampje. Dat is wat we zien op de gelijknamige tekening van Riek Wesseling in de kleinste expositiezaal van Museum Henriëtte Polak. De bloem staat midden in een kamer. Links in beeld een deur, daarnaast een dressoirkast met een tiental boeken. Daartegenover tegen dezelfde wand rechts een kachel met een pijp die het beeldvlak uitloopt, daarvoor een tafel met een stoel, afgesneden door de rand van de tekening. Helemaal links vooraan zien we een deel van stoel, die ook doorloopt buiten beeld. Door deze afsnijdingen doet de afbeelding qua compositie denken aan een foto. Alsof iemand iets bijzonders zag en snel een camera pakte om het vast te leggen, vlak voor het verdween.
Het cyclaampje ziet er compleet anders uit dan de rest van de tekening. Zijn de kamer en de voorwerpen erin weergegeven in een grove korrel, het bloempje is haarscherp en fijn. Kijken we goed, dan zien we dat de bladeren niet getekend zijn, op een paar lichte schaduwranden na. De korrelige voorstelling is eromheen getekend, het wit van het papier kleurt de bloem. Het papier is daar onaangeraakt, als de dagen voor ons. Aan de randen van het cyclaampje is een lichte waas te zien, alsof het zuivere wit op het punt staat zich door de kamer te verspreiden.