Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

De dingen zijn alleen (1)

Tim Pardijs

Onderscheid tussen kamers in huizen verdwijnt, muren zijn niet meer dan geledingen van ruimte, die niet afgesloten wordt maar doorloopt. Van de straat het huis in, en van het huis zonder overgang of grens de straat op, ruimte enkel gevuld door licht, lucht en zicht. De tijd van de belangrijke verbanden en grote verhalen was voorbij, aldus de modernisten. ‘De straat en de kamer werden verworpen’, schrijft Aart Oxenaar over modernisten in de architectuur, in Manieren van kijken.
Wat betekent dat voor de dingen in de huizen? Ze zijn buiten. Een schilderij, een tafel, een stoel, ze staan op straat. De auto, straatlantaarn en boom staan in huis. Echter straat en huis zijn verworpen, evenals muren en kamers, wat betekent dat de voorwerpen los in de ruimte staan, ze zijn alleen. Echter, dingen zijn nooit alleen. Een lamp is er om onder te lezen op de bank of om als zon te fungeren in een kinderspel, een stoel is aan de ontbijttafel je eerste grond van de dag of je plek in een feestelijke kring. Plekken die niet meer bestaan in het modernisme, de dingen aan hun lot overgelaten.