Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Kijken (1)

Tim Pardijs

De houten broodtrommel openen, de broodzak eruit pakken, twee boterhammen eruit halen. Een mes, boter en chocoladepasta pakken. Boterhammen op het aanrecht leggen, met het mes besmeren met boter, dan met pasta. Ze op elkaar leggen en doorsnijden. Noem deze dingen ‘onbelangrijk’ of ‘onnadrukkelijk’, maar ik zoek er iets in. ‘Er valt niets te zeggen, het enige waar het op aankomt, is zijn, is leven’, zei de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni, aldus Cor Blok in 101 hoogtepunten van de westerse kunst, en hij maakte een ijzeren kubus waar hij in bronzen letters op zette: ‘Sokkel van de wereld’. Op de kop. Voor ons althans. De hemeling die de aarde bekijkt, ziet deze groene bol op een sokkel staan, vastgemaakt aan een klein stukje land tussen enorme watervlakten dat wij Denemarken noemen. De wereld is een kunstwerk, wil Manzoni zeggen, en zo lang de sokkel bestaat, wordt er gekeken naar alles wat er gebeurt, alles wat we doen. Dus ook het vullen en het dichtklikken van een broodbakje, het vullen van de schoolbekers, het schoonvegen van het aanrecht, het uitkloppen van het tafelkleed, het dichtknopen van de broodzak, het sluiten van de broodtrommel. Kleine dingen, als het zetten van een punt. Als ik het niet doe, ziet niemand het.