Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Ratten

Tim Pardijs

Vandaag denk ik aan ratten. Er is weinig aan te doen: een bestaan waarin lezen een grote rol speelt, zorgt ervoor dat vreemde onderwerpen soms de gedachten besmetten. ‘Toen de Zwarte Dood door Europa waarde in de 14e eeuw en naar schatting een derde tot de helft van de bevolking slachtofferde, was er nog geen kennis van de overdracht van de pestbacterie door rattenvlooien maar wel een vermoeden, te zien aan de afbeeldingen waarin de plaag met ratten wordt uitgebeeld’, lees ik in De Volkskrant bij Wieteke van Zeil, in haar bespreking van David Lynch’ schilderij Rat Meat Bird, dat momenteel in Maastricht hangt. Een paar uur hiervoor las ik voor mijn cursus geschiedenis aan de Open Universiteit ook al over deze ‘demografische catastrofe’, die vooral dichtbevolkte centra trof. Steden dus. En hierover schreef Albert Camus vlak na de Tweede Wereldoorlog de allegorie De Pest. Van slaapkamer naar woonkamer naar werkkamer naar rugtas, het boek is altijd dicht bij me de laatste weken. Aan het begin van dit verslag van de pestuitbraak meldt de verteller: ‘Onze stadgenoten realiseerden zich nu dat ze nooit op de gedachte gekomen waren dat ons stadje de aangewezen plek zou kunnen zijn waar ratten op het daglicht afkwamen om dood te gaan (…)’