Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Speelgoedpoedel

Tim Pardijs

Ze strekt haar armen uit naar het cadeau, scheurt daarna met grote halen het papier los. Dat kan niet opnieuw gebruikt worden. De doos gaat moeilijk open. Het kartonnen lipje moet losgemaakt en daarvoor moet eerst een plakbandje doorgesneden, maar dan kan ze de plastic poedel in haar armen houden. Even legt ze haar wang tegen de krullen, laat dan de wieltjes ratelen over de vloer.
In die witte krullen is het bruine zand nog te zien, nu het speelgoed in de vitrine van de archeologiezaal van Stedelijk Museum Zutphen ligt, naast twee auto’s, een kiepwagen, een paard, een zwaan en een trompet. Allemaal van plastic. Archeologen vonden het speelgoed in 2016 en 2017 bij opgravingen aan de Halvemaanstraat in Zutphen. Het stamt volgens hen uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. In dezelfde vitrinekast liggen een tabakspot en vingerhoed uit de negentiende eeuw, sleutels uit de achttiende eeuw, tegels uit de zeventiende, een kan uit de zestiende, een kookpot uit de vijftiende, een pelgrimsinsigne uit de veertiende eeuw, en zo verder terug de tijd in, via een Romeins slot uit het jaar 200, een urn (1200 voor Christus) tot een vuurstenen krabber uit 8000 voor Christus. Op een van de tegels staat: ‘Zijt steeds bereid voor d’eeuwigheid.’