Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Kraag

Tim Pardijs

Hij is overal. Ben je binnen, slaat hij tegen de ramen, buiten rukt de herfst aan je jas en zelfs in het museum is zijn onrust aanwezig. Bijvoorbeeld op een doek van Friso ten Holt dat Museum Henriëtte Polak in collectie heeft. Het heet eenvoudigweg Landschap, is gemaakt in 1970 en toont geen bomen, geen gebouwen, geen mensen: alleen een hemel boven een duinlandschap. De horizon is slechts zichtbaar als verschil. In de lucht zijn verschillende wit- en grijstinten samen met lavendelblauw overheersend, in brede vlakken zijn ze ruw op het doek aangebracht. Het land daarentegen is in horizontale, dikkere verfstreken weergegeven in meer aardse kleuren als okergeel en mintgroen. Het grijs van de grondering schemert vooral aan de randen door de verschillende kleuren verf, die in snelle streken op het doek lijkt te zijn aangebracht. Sporen van verf of paletmes zijn hier en daar zichtbaar. Het maakt het werk onrustig. Het weer is vuil. De zachte kleuren en de eenvoudig compositie, eigenlijk bestaat het schilderij uit maar twee vlakken, houden het doek echter in balans. Kijk de volgende keer dat je de kraag van je jas stevig moet vasthouden omdat het zo hard waait, even naar de lucht, en denk aan de rust van Friso ten Holt.