Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Brieven

Tim Pardijs

Opstand in het kalme Zutphen? Zeker. In de archeologiezaal van het Stedelijk Museum komt het thema van de Maand van de Geschiedenis terug in geëxposeerde brieven. In een van de lijsten zien we linksboven een man in een versierde mantel op een troon zitten. Hij ontvangt een brief. Deze man, hertog Karel van Gelre, zien we op een ander plaatje achter tralies, terwijl hij iemand door de spijlen heen de hand drukt. Weer een afbeelding verder staat de hertog buiten, terwijl de man die de handdruk kreeg achter de muren van de toren verdwijnt. Hij roept de hertog nog wat na, de woorden zijn weergegeven in een tekstwolkje. Deze brief was vijfhonderd jaar geleden in heel Gelre te zien op muren en deuren, de social media van de Middeleeuwen. De graaf van Meurs riep vanuit zijn cel Karel van Gelre op hem te bevrijden uit de Franse gevangenis. Hij had de plaats van de hertog ingenomen, die daar opgesloten was na een verloren veldslag. De druk gebarende en pratende personages die terugkomen op de opeenvolgende plaatjes, zorgen voor een spannende en levendige weergave van dit verhaal. Onder meer vanwege het gebruik van de tekstwolkjes wordt het wel de oudste strip van Nederland genoemd. De campagne van Bernard van Meurs was overigens een succes, een familielid koopt hem uiteindelijk vrij.