Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Schrijven (2)

Tim Pardijs

Van tien tot elf. Ik geef mezelf een uur voor een gedicht. Hoe kun je jezelf tijd geven voor poëzie, je moet toch wachten op inspiratie, vragen mensen me vaak als ik vertel dat ik gedichten schrijf in opdracht en dat dat vaak onder tijdsdruk gebeurt. 
Ik geloof niet in wachten op inspiratie, ik zoek het op. Ik zeg tegen mezelf: je schrijft van tien tot elf aan een gedicht. Dan pak ik drie blaadjes, plak ze met schilderplakband aan elkaar zodat ik een enorm vel heb, zet een woord in het midden en schrijf. Het beginwoord roept nieuwe woorden op, associaties, synoniemen, beelden, die ik vanuit verschillende perspectieven kan beschrijven. Die beelden roepen weer zinnen op die ik elders heb gelezen: scenes uit romans, films, liedjes, uitdrukkingen, spreekwoorden, klassieke verhalen, ik pak andere boeken, woordenboeken en zoek dingen op op internet. Zo kom ik er bijvoorbeeld achter hoe die ronde witte dingen heten waar het koord van een rolgordijn overheen ratelt. 
En natuurlijk zijn er altijd belangrijker zaken dan een gedicht: ik moet opdrachtgevers zoeken, blogs schrijven, workshops voorbereiden, notulen uitwerken en afspraken maken, maar juist omdat poëzie onbelangrijk is, dwing ik mezelf gedichten te maken, ook zonder opdracht. Ik wil plekken in mijn leven hebben die vrij zijn van economisch resultaat. Daar vind ik inspiratie. Om de influistering goed te horen, moet ik op de goede plek zijn en moet ik kunnen luisteren. Taal is die plek, daarom begin ik gewoon met woorden.