Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Fotograferen

Tim Pardijs

We bezoeken een stad waar Nederlanders en Japanners vestingwerken op rotspartijen fotograferen. Sommige toeristen helpen elkaar hun familie vast te leggen. Degene in het gezelschap die normaal de camera bedient, staat zijn toestel voor een moment af aan iemand wiens taal hij niet spreekt en toont na afloop met buigingen en glimlachen dankbaarheid voor de foto, te ver uitgezoomd en met te hoge horizon. De fotograaf in de familie, in ons geval ben ik dat, staat er bezorgd bij: weet de vrijwilliger de ontspanner te vinden en hoe snel zou hij zijn, mocht hij er plotseling met het toestel vandoor gaan? Ik neem de zorgen voor lief: gezamenlijk en compleet op de foto op deze fantastische plek is wel wat onrust waard, toch schat?
Voor de fotograferende buitenstaander is de omgeving het belangrijkst, daarom zorgt hij ervoor dat er veel torens, oude muren, mooie gebouwen en diepe afgronden te zien zijn rond de familie, die hij daarna nooit meer zal zien. Thuis denk ik niet meer aan de kleine Japanner met zijn vreemde jasje, maar alleen aan het gevoel van die middag, wandelend door de vreemde stad. Toch gaat de Japanner ook mee naar huis, of beter: zijn visie, zijn selectie van wat volgens hem op dat moment in het kader geplaatst moest worden, en wat erbuiten: de wiet rokende jongens, de andere familie die tien meter verder bijna dezelfde foto laat maken.