Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Kleine woorden wijzen de weg

Tim Pardijs

Ik zwaai mijn dochter uit en kijk op de bank een talkshow waarin een vermeend verkrachter zich verdedigt. De ochtendkrant schreef erover. Ik lees de commentaren op internet en ik voel me zwaar worden. Ik sta op, ruim de krant op en ga naar mijn werkkamer om datgene te doen wat ik me gisteren voorgenomen had. Maar achter de computer open ik toch weer een nieuwspagina, lees meer meningen, nieuwe verhalen, reacties op uitspraken, meningen over meningen, verwijten. Ze klinken hard. Zo hard dat ze me er van overtuigen dat ik mee moet doen. Dat ik ook mijn mening moet laten horen, die herhaald, aangehaald, besproken of tegengesproken kan worden. Maar wat heb ik toe te voegen? Mijn meningen hoor ik al, in alle toonhoogten, bovendien is mijn stem te zacht.
Ik doe dus het enige wat ik kan doen. Ik zet mijn schermen uit, pak pen en papier en voer mijn voornemen uit. Ik schrijf een gedicht. Terwijl de grote woorden ongewenst, dwang, smaad, laster, verwoesting, bewijslast, aangifte, schuld en onschuld als kolossen hun schaduwen werpen, zoek ik naar kleine woorden om in veertien regels de schoonheid van mijn dochter te bezingen (het klinkt ineens bijna aanstootgevend). Ik beschrijf de stem, het gezicht en het haar van een meisje van tien dat vanmorgen alleen weg fietste. Nu nog naar de school een paar straten verderop, maar dat duurt niet lang meer. Straks moet ze verder, tussen de grote kolossen door.