Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Ik zak door mijn stoel

Tim Pardijs

De stoel zat al een tijdje niet lekker. Net als ik wil opstaan om de barbecue met vrienden te verlaten, zak ik er doorheen. Grappen en hoongelach. Ik werk mezelf overeind en zeg glimlachend, mijn handen op de rugleuning van de kapotte stoel, dat ik ga. Op de terugweg komt het me voor dat dit het meest opwindende moment van de dag moet zijn geweest. Verder bestond hij uit e-mails versturen, mensen bellen, instellingen voor een website invoeren, de douche en de wc schoonmaken, koken voor vrouw en kinderen en barbecueën. De stoel moet dus het verhaal van de dag worden en dat doet me denken aan een van de eerste poëziebundels die ik kocht. Hij is van Bernlef, die ik kende van zijn proza (Publiek geheim verslond ik op de middelbare school) en heet De stoel. Het is een van de bundels die me vormden als schrijver. Wat Bernlef doet is in schrift ‘een verzameling’ (ondertitel) van stoelen aanleggen. Het is uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij in 1973 en bevat vooral gedichten maar ook citaten van andere schrijvers over stoelen en losse aantekeningen met ideeën: een verzameling schilderijen met stoelen aanleggen, maar zonder deze noemer erbij te vermelden. Ook mooi is de minutieuze en lange beschrijving van hoe iemand gaat zitten. ‘Een beetje door zijn knieën gezakt, de billen lichtjes naar achteren.’ Met deze aandacht schrijf je makkelijk 63 pagina’s vol over één onderwerp. (Idee voor een volgend verhaal: alle stoelen beschrijven waar ik gedurende een dag op zit.)