Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Lege dag

Tim Pardijs

Hoe heet je, waar ga je heen, hoe oud ben je, en: waarom lach je? ‘Weet ik niet.’ Met dit gesprek eindigt de film Beyond sleep, die ik onder een deken op de bank omringd door witte zakdoeken kijk. En dan deze film van regisseur Boudewijn Koole naar het boek Nooit meer slapen van W.F. Hermans, met een door zijn eenvoud sprankelende dialoog. 
Het gesprek met het 15-jarige meisje is als een teug frisse lucht na anderhalf uur in een te kleine kamer te hebben gezeten. Een kamer in de vorm van de kale Noorse toendra waar hoofdpersoon Alfred dagenlang over voort strompelt. De vragen die hij daarvoor stelt worden niet beantwoord: zijn reisgenoten spreken vooral Noors met elkaar en als ze zich ineens tussendoor in het Engels tot hem richten, is het een enkele zin waarvan de context voor Alfred ontbreekt. De levensvragen die hij tijdens de wandeltocht over rotsen, langs kloven en door rivieren niet het hoofd kan bieden en hardop uitspreekt, houden zijn mede-wandelaars nauwelijks bezig. Twee van hen vertrekken zonder afscheid te nemen en zijn laatste reisgenoot raakt hij kwijt in een kloof, waar een rivier zich woest doorheen wringt. Alfred blijft alleen achter in een landschap zonder aanknopingspunten, gestriemd door regenbuien en honger, gevangen in mist, zonder agendapunten of lijsten die afgestreept moeten worden onder een deken op de bank met niesbuien die gedachten dof maken. Na leegte zie ik de dingen altijd helderder.