Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Ik stuur mijn fiets de berm in

Tim Pardijs

Het past niet, zie ik en ik stuur mijn fiets de berm in. De tractor mindert vaart, en rijdt langzaam verder. De bestuurder draagt een blauwe overall, heeft rode wangen en kijkt geconcentreerd om naar de grasschudder die aan de tractor hangt. Lange plukken gras zijn vast blijven zitten in de wielen. Ik voel me gerustgesteld en als hij mij passeert, glimlach ik naar hem en steek mijn duim op. Hij knikt alleen. Net voor hij mijn zicht uit rijdt, draait de man in zijn tractor een erf op. Het kalmeert me. Hij maait en schudt het gras met grote ronddraaiend harken omdat de zon schijnt, die droogt het gras. Maaien is ruimte maken, maaien is voorraden aanleggen, achter het stuur van een tractor met een schudder met nog vier weiden te gaan voor het donker is. Velden die liggen tussen bomenrijen, in de hoeken groeit het gas minder omdat er meer schaduw is, vooral in de zomer als de bomen dik in de bladeren zitten. Er zijn mensen die dat weten, die steeds opnieuw een veld op rijden, drie, soms vier keer per jaar, om het gras te maaien als de zon schijnt. Er wordt gewerkt. Boeren staan op met een blik op de hemel en een plan in hun hoofd en starten een tractor. Het gras groeit en moet gemaaid, gedroogd door de zon, de tijd, opgehaald en opgeslagen in kuilen waar het ’s winters weer zoet dampend onder vandaan komt. Na droogte altijd groei, tijd om te gebruiken.