Vragen over tarieven, opdrachten of projecten die ik voor je kan doen? Ik hoor het graag!

 

t. 06-14661504

Twitter

Facebook

LinkedIn

KvK: 69686602

 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogs

Tim Pardijs vertelt over zijn leven als schrijver, lezer, docent en huisman. 

Staren

Tim Pardijs

Diep gebrom in de straat. Op het kruispunt staat een vrachtwagen met een grote gele tank op de oplegger. ‘Leidinginspectie’ staat er in kapitalen. Een slang loopt van de truck naar de put, waarvan het deksel opzij geschoven is. De slang steekt zo’n twee meter boven de vrachtwagen uit en vormt zo een poort waar onderdoor gelopen en gefietst kan worden. Wat volop gebeurt, het is tien voor half negen, de school staat aan het eind van de straat. Gehuld in het gebrom van zijn vrachtwagen, in een oranje pak met zilveren fluorescerende strepen, staat een man naast de auto. Zijn benen gespreid, zijn handen rusten op de slang, staart hij erlangs naar beneden, de put in. In korte tijd fietsen en lopen kinderen, vrouwen en een enkele man onder de boog van de slang door, sommigen glimlachen of groeten hem. Hij reageert niet maar kijkt naar beneden, alsof hij iets verwacht. Verderop staat een bestelbusje met dezelfde letters, de achterdeuren geopend. In de laadruimte een verzameling kabels, slangen, knoppen en schermen. Op een van de displays beweegt iets, zie ik als ik dichterbij kom. Ik buig me naar het scherm en in zwartwit beweeg ik door de binnenkant van een rioolpijp onder de straat door. Ik weet niet hoe snel het gaat, welke kleuren er zijn en of de buis horizontaal of verticaal loopt. Hij is leeg.

Bouwen

Tim Pardijs

Vroeg op. Ik zet vandaag de hoogslaper in elkaar, dat heb ik haar beloofd. Dus ik haal het oude bed af, zet het matras in de gang, doe de lakens in de was en breng het bed naar zolder. Achter het schot vandaan pak ik de delen van de hoogslaper en leg ze in haar half lege slaapkamer op de grond. Zij gaat naar beneden, ze ziet haar kamer liever weer als hij helemaal ingericht is. Ik kijk naar de metalen onderdelen van de hoogslaper, maar het complete bed zie ik er nog niet in. Er is een houten plank die ik niet kan plaatsen, een rooster dat niet logisch is. Ik leg palen bij elkaar, tel de gaten erin, leg de schroeven uit een plastic zakje op een rij. Een matrasbodem, een trapje, hekjes. Palen erbij. En ik zie ineens de hoogte van het bed: lager dan ik hoopte. En de plank heeft plotseling ook zijn bestemming: het is een bureaublad onder de matrasbodem, ernaast het rooster. Maar dat is niet nodig. Er staat al een mooi bureau in de kleine slaapkamer. Het doel van de hele onderneming was juist ruimte winnen. Ik vraag haar wat we moeten doen, maar zij weet het natuurlijk ook niet. Ik drink koffie, maar weet het daarna nog niet. Dan haal ik het oude bed weer van zolder, en zet het nieuwe bed weer achter het schot. Voor later.

Voorlezen

Tim Pardijs

In het ritme waarmee de wieken voor het raam langs suizen, het doek op het houten raamwerk flappert in de wind, lijkt de houten vloer onder mijn voeten te bewegen. Het kraakt als ik loop. Van een afstand zijn er enkele woorden op de wieken te lezen, zag ik toen ik aan kwam fietsen. Ik lees hier mijn gedichten en vertel mijn verhalen, maar deze meer dan honderd jaar oude molen heeft er meer dan ik in een middag kwijt kan. Ik hap naar lucht, als ik bovenaan de vierde steile houten trap ben. Ik voel ze in het door honderden mensenhanden glad gestreken hout van de trapleuningen, ik zie ze in de barsten in houten balken, door de luchtdruk van een explosie in de Tweede Wereldoorlog verbogen. Ze staan met potlood op de muren genoteerd: rekeningen van boeren, prijzen van het malen, data van de eerste rogge en rijmpjes over de vlijt en de hartstocht van de molenaar. En soms, vertelt de molenaar, als de wind de wieken in de juiste snelheid voortbeweegt, als de met varkensvet gesmeerde assen die bewegingen goed overbrengen, als alle onderdelen van het malen precies op elkaar afgestemd zijn, dan maken de molenstenen een zoemend geluid, dan zingen ze een lied. 

Kijken (3)

Tim Pardijs

Niet om wat ze betekenen, maar om wat ze kunnen betekenen, schrijf ik alle details op van hoe een kruimel bij het ontbijt in mijn keel blijft steken en daar de halve ochtend blijft zitten, waardoor mijn slokdarm zich steeds samentrekt, ik kuch en slik in een poging hem eruit te krijgen. In die kruimel zit de potentie van een metafoor die blijft hangen bij de lezer, mits omgeven door de juiste andere woorden. Hetzelfde geldt voor het pellen van een ui, laag voor laag, tot je uitkomt bij het einde, het niets. De gebeurtenis of het voorwerp zelf hoeft geen betekenis te hebben, maar kan dat wel krijgen door de nieuwe omgeving waarin de kunstenaar hem zet, bewijst Manzoni met zijn kunstwerk Socle du monde. En omdat ik gedichten met kleine beelden, met goed beschreven details, vaak het meest geslaagd vind, zoek ik die op in de dagelijkse teksten die ik schrijf. Kleine voorvallen die groot kunnen worden. En dat is misschien ook wat Handke bedoelt met zijn uitspraak ‘de voorwerpen rondom telden steeds mee’. Door ze te zien en ze te benoemen neem ik ze op in het grotere geheel, laat ik ze meetellen.  

Fietsen

Tim Pardijs

IJs ligt in vuile plakken in de sloten als ik door de weilanden naar het bos fiets. Na een kwartier fietsen doe ik mijn handschoenen uit, ik voel de zon warm op mijn huid. Bomen en struiken zijn kaal, het gras wordt al groener. In het bos, bij een boerderij waar ik nooit een mens zag, alleen een fiets tegen een muur en soms een auto, zie ik in een boom waar ik langs fiets een driehoekige vorm. Ik doe nog een paar trappen, maar keer mijn fiets dan om. Op een verticale afgezaagde tak staat een vogelhuisje, versierd met kozijnen, deurposten en met ramen, een schoorsteentje. Ik ben hier al tientallen keren voorbij gefietst zonder iets te zien van dit bouwwerk, maar nu ik er stil bij sta zie ik steeds meer: op de grond is met aluminium verpakkingsmateriaal een deur tegen de boom gemaakt, als ladder loopt een leren riem van de grond naar het huisje, binnen staan figuren met rode mutsen. Ik draai me om en hoor een machtig geruis achter me, ondertussen zie ik dat de boom met het huis in een kring van bomen staat en overal in die bomen zie ik ineens rode mutsen, zwarte laarsjes, een blauw jasje, ik draai verder om te kijken waar het geluid vandaan komt en zie in tegenlicht honderden ganzen opvliegen, het zonlicht schijnt dwars door hun vleugels. 

Kijken (2)

Tim Pardijs

Waarom leg ik vast hoe ik een koffiefilter open vouw, in de houder van het koffiezetapparaat duw en met mijn vingertoppen tegen de kant aan druk, hoe ik er twee scheppen gemalen koffie in laat vallen, met een klap de houder het apparaat in draai, water in de koffiekan doe en tot streepje twee in het apparaat giet, de rest van het water in een beker schenk en opdrink, de kan op het warmhoudplaatje schuif en op het knopje druk en wacht op het moment dat het water omhoog gepompt wordt en warm door het filter de kan in druppelt? En waarom zoek ik nu op hoe een koffiezetapparaat werkt? Zodat ik er beter over kan schrijven. Zo weet ik nu dat het water omhoog komt omdat het door het element in het warmhoudplaatje aan de kook wordt gebracht en zo naar boven borrelt, niet door een pomp. 
‘Hij zag zich zelf nooit als alleen-handelende: de voorwerpen rondom telden steeds mee. Met hem die sprak, rees een schoorsteen op, stond een bloempot op een balkon verderop, was het koud in een door de wind bewogen bosje, pakte een kind op straat bij een ander kind al langzaam voortlopende een zuurtje uit het zakje’, schrijft Peter Handke in De geschiedenis van het potlood
 

Beslissen

Tim Pardijs

Ik ging voor yoghurt, honing en hagelslag naar de supermarkt maar nu ik naar de kassa loop, trek ik een mand achter me aan met ook bronwater, noten, vijgenbrood, ham, wc-papier en bananen, alsof iemand anders voor me besloot. Er zijn twee kassa’s open waar allebei een stuk of zes mensen voor staan te wachten, maar door de winkel klinkt een robotstem die meldt dat de derde kassa open gaat. De rijen breken, mensen wisselen van plek, kruisen elkaar, sluiten aan, glimlachjes als richtingaanwijzers. Ik kom aanlopen als het rangeren bezig is en wacht tot duidelijk wordt welke rij het kortst is. Ik vergelijk de aantallen mensen in elke rij en kijk naar hoeveel boodschappen er in karren, mandjes en armen liggen, maar kan niet genoeg overtuigende informatie vinden om een beslissing te maken. Ik kies dan links, maar omdat ik moet wachten op iemand die voor me langs loopt, sta ik even tussen twee rijen in. ‘Ik weet nu niet waar je heen gaat’, zegt een vrouw met kort grijs haar en een strakke blik die zegt dat haar leven een aaneenschakeling van doelgerichte beslissingen is geweest en vindt dat dat voor iedereen moet gelden. In een poging gezamenlijke grond te vinden, glimlach ik naar haar en zeg: ‘Ik weet ook niet waar ik heen ga.’

Kijken (1)

Tim Pardijs

De houten broodtrommel openen, de broodzak eruit pakken, twee boterhammen eruit halen. Een mes, boter en chocoladepasta pakken. Boterhammen op het aanrecht leggen, met het mes besmeren met boter, dan met pasta. Ze op elkaar leggen en doorsnijden. Noem deze dingen ‘onbelangrijk’ of ‘onnadrukkelijk’, maar ik zoek er iets in. ‘Er valt niets te zeggen, het enige waar het op aankomt, is zijn, is leven’, zei de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni, aldus Cor Blok in 101 hoogtepunten van de westerse kunst, en hij maakte een ijzeren kubus waar hij in bronzen letters op zette: ‘Sokkel van de wereld’. Op de kop. Voor ons althans. De hemeling die de aarde bekijkt, ziet deze groene bol op een sokkel staan, vastgemaakt aan een klein stukje land tussen enorme watervlakten dat wij Denemarken noemen. De wereld is een kunstwerk, wil Manzoni zeggen, en zo lang de sokkel bestaat, wordt er gekeken naar alles wat er gebeurt, alles wat we doen. Dus ook het vullen en het dichtklikken van een broodbakje, het vullen van de schoolbekers, het schoonvegen van het aanrecht, het uitkloppen van het tafelkleed, het dichtknopen van de broodzak, het sluiten van de broodtrommel. Kleine dingen, als het zetten van een punt. Als ik het niet doe, ziet niemand het.

Waaien

Tim Pardijs

De wind blaast in mijn rug, als ik uit het centrum naar huis fiets van de tentoonstelling Lage Landen in het Stedelijk Museum Zutphen. Lang stond ik voor een doek van Jacob Maris, getiteld Polder na onweer. In vlugge vlagen is het gras op het doek neergesmeten, neergedrukt door een onzichtbare hand.
Ik vlieg door de straten. In tegengestelde richting loopt een man met een hoed over het trottoir. Op het moment dat we oogcontact hebben, slaat een vlaag wind onder de rand van de hoed en tilt hem op. Met een snelle beweging van zijn arm weet de man zijn hoed op zijn hoofd te drukken. Hij glimlacht, ik glimlach. 
Ik waai verder, over de fietsbrug, de nieuwbouwwijk in, waar een voordeur open slaat, een peuter uit de deuropening breekt en naar buiten rent. De wind speelt met zijn open jas, doet hem wankelen op zijn jonge benen. Een man in een dikke jas rent er roepend achteraan. Als hij mij ziet kijken, lacht hij. Midden op straat grijpt hij het kind. Zijn haar waait wild om zijn hoofd. 

Kraken

Tim Pardijs

De boog van het plafond van de kerkzaal herhaalt zich in de zolderingen van de zijbeuken, boven de deuren, in de raamkozijnen en in het houten hekje dat het gedeelte van de bezoekers scheidt van het koor. Dezelfde drietonige melodie wordt voor meerdere liederen gebruikt, de zusters in de houten kerkbanken dragen allemaal een witte pij met een zwarte kap over het haar. Ik volg in dit klooster de dagindeling die mensen al honderden jaren aanhouden: vijf diensten op een dag, de eerste om half vijf in de ochtend. In de uren ertussen schrijf ik, lees ik, eet ik, sport ik en slaap ik. 
De liturgie van de vespers, de avonddienst van kwart over vijf, is getypt op kleine vellen, in een plastic hoesje gestoken. Nummers verwijzen naar Psalmen op andere blaadjes, maar de introducerende en afsluitende regels, de antifoon, staan wel op de liturgie. Het is in de banken zo stil als het is in de gangen, tijdens het eten. Alleen de zittingen kraken, als iemand beweegt. Een van mijn reisgenoten kan zijn stem niet goed stil houden en zegt hardop: ‘Dat is de keerzijde.’ Hij lacht terwijl hij het plastic mapje met de liturgie heen en weer wappert. Ik draai mijn hoesje om en lees in dezelfde getypte letter als de aanwijzingen voor de eredienst fragmenten van scheikundige formules, de woorden atoom, ion en ladingen en onderaan de halve aanwijzing: ‘moet men in evenwicht brengen’. 
 

Tellen

Tim Pardijs

Ik ontdekte dat ik een dag achter loop, en dat al een week. Elke dag schrijf ik tweehonderd woorden in een boek en ik begin met de datum. Dit is het honderddrieënnegentigste stukje, zie ik bovenaan de pagina. Ik wilde ook de dag van de maand doortellen, maar zag op het scherm van mijn computer dat het al een dag later is. Als ik terugblader, zie ik dat ik een week geleden twee keer de zesde bovenaan de bladzijde heb genoteerd. Al een week loop ik dus achter de feiten aan, en dat kan natuurlijk niet lang goed gaan.
Het verklaart veel. Daarom wilde die klas waar ik vertelde over poëzie niet luisteren, ik klonk als gisteren voor ze. Het is de reden voor de teleurstellende UWV-workshop, ik was te langzaam. De woorden voor het gedicht dat maar niet wilde vlotten, lagen op een andere dag op me te wachten. En het verklaart ook de echtelijke ruzie die een dag lang doorsudderde, we waren gewoon op twee verschillende plekken in de tijd. 
Ik streep de verkeerde dagen door en vervang ze door de goede. Ik begin vandaag opnieuw, zonder krassen, aan de juiste dagen. Nu eerst even verse bloemen halen.
 

Vechten

Tim Pardijs

Als de lange naald uit het hoofd van meisje komt, zegt haar moeder: ‘Is dit het al?’ Dochter kijkt kalm naar een tekenfilm. Een jonge vrouw in witte jas glimlacht, knikt en haalt een scherm tevoorschijn waarop ze de mogelijkheden van het implantaat laat zien: gps-volgen, meekijken door de ogen van haar dochter en een stressfilter dat angstige gebeurtenissen ongevaarlijk doet lijken. Moeder schudt haar hoofd. ‘Gewoon een optie’, zegt de witte jas. ‘Je hoeft er niets mee te doen.’ 
Het vierde seizoen van Black Mirror toont weer situaties waarin de technologische mogelijkheden van de gedigitaliseerde maatschappij van dit moment tien of twintig jaar vooruit worden gedacht. Zo krijgt het meisje de chip in haar hoofd nadat haar moeder haar een keer kwijt was. Nu kan ze op een tabletcomputer altijd zien waar haar dochter is. Handig. Maar aan het eind van deze door Jodie Foster geregisseerde aflevering ligt er een bebloede en gebroken tablet op de grond van de slaapkamer. De verhalen zijn zo verteld dat ze afschuw, vertedering en plaatsvervangende schaamte oproepen, soms in één aflevering. Met mechanismen die ons allemaal eigen zijn vechten de personages voor veiligheid, erkenning, liefde, en zetten daarbij de nieuwe technologieën in. Je hoeft er niets mee te doen, maar je gebruikt het toch.
 

Wachten

Tim Pardijs

Alleen van papier kende ik Menno Wigman. Van zijn poëzie en van een geweldig eerlijk kranteninterview bij het verschijnen van zijn bundel Slordig met geluk twee jaar geleden. Daarin vertelde hij over zijn hartziekte, dat het hem ermee confronteerde dat al zijn successen in de poëzie hem niets wezenlijks opleverden, dat schrijven geen zin heeft. 
Ik stuurde Menno Wigman twee weken geleden een e-mail namens de stichting waar ik secretaris ben, om hem te feliciteren met de nominatie van die bundel voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018. Hij reageerde niet. Na een paar dagen, de andere genomineerden reageerden wel, werd ik ongeduldig. Ik wilde het persbericht over de nominaties op tijd versturen en ik moest weten of hij het nieuws wist, zodat hij het niet uit de krant zou horen. Voor het draaiboek van de prijsuitreiking moest ik weten of hij wilde voorlezen, hoe hoog zijn onkosten zouden zijn, of hij een maaltijd vooraf, een borrel achteraf en misschien een overnachting wilde, andere afspraken, schema’s, regels, wat was het allemaal belangrijk, de cijfers, wat gewichtig de tijd. Wigman, in gedicht De weg van alle boeken uit de bundel Mijn naam is Legioen: ‘ik wil in zestigduizend hoofden ruisen / en iedereen een tand uitslaan // voor ik de weg van alle boeken ga / en roemloos bij De Slegte sta.’  
 

Aanraken

Tim Pardijs

Mijn voet landt op beton, als ik het nieuwe huis van mijn broer binnenstap. Onze stemmen weerkaatsen ongedempt tegen de plafonds, de muren, de ramen, de vloer. Op de muren is op sommige plekken wit gips te zien, de vorige bewoners hebben snel gaten gedicht, op andere plekken hangt het behang los, aan het plafond hangen spinnenwebben, stofdeeltjes. Met schuurpapier en een stoffer maken we schoon, we vegen daarna de vloer aan en stoppen het stof en de snippers afgescheurd behang in vuilniszakken, maken het huis zo vrij van sporen van de laatste bewoners. Bij het vegen vinden we achter de verwarming een kaart. Oom en tante wensen Ricardo een fijne verjaardag samen zijn vader en moeder. We zetten de kaart op de schouw. 
Met kwasten en rollers brengen we lichte kleuren aan op de grijze muren, plakken loshangend behang vast, verven over oude vlekken heen. Op het kale beton van de vloer schrijf ik met een kwast mijn initialen en de datum. ‘Tim is er weer hoor’, lacht mijn broer. Aan het eind van de dag hebben vier plafonds en drie muren een nieuwe verflaag. In het harde licht van de bouwlamp is elke oneffenheid te zien. Mijn handen hebben elke plek in de kamer aangeraakt. 
 

Geven

Tim Pardijs

De woede van een schaar, het verdriet van papier. Een pen die over een regel rent, struikelt over een lijn, naar beneden valt en een regel lager weer opstaat. Een gum die nare gedachten weghaalt en ruimte maakt voor geluk. Een pen die het papier in graaft en zo woorden zichtbaar maakt. 
Dit zijn geen zinnen van mij, maar van leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van basisscholen in Zutphen en Lochem die ik deze week, Poëzieweek, bezocht. Ik vertel over het beroep dichter (ben jij rijk?), over rijm, ritme en metaforen (watte?), over hoe poëtisch de teksten van sommige rappers zijn (Lil’ Kleine is toch geen dichter!), geef ze twee woorden en vraag ze een gedicht te maken over een voorwerp uit hun etui, zich in te leven hoe het zich zou voelen (een pen kan toch niet dansen?!). En hoe vaak zijn het niet de stille kinderen, achterin de klas, de kinderen die moeite hebben met taal, die eigenlijk niet voor willen lezen, die zulke regels schrijven. Zittend op een hoge kruk voor de klas mag ik ze aanhoren, vaker echter sta ik op, loop in strepen heen en weer voor de klas, complimenteer met stemverheffing teksten, praat steeds sneller omdat ik niet weet welke regel ik het eerst moet complimenteren. Een rijke oogst van ‘stille woorden die roepen van het papier’.  
 

Duiken

Tim Pardijs

Linkse directe, rechtse directe, linkse hoek, duik, leverstoot links, rechtse directe. Dit is de combinatie die ik oefen, elke keer als ik door de garage loop. Paf paf paf, ssss, paf paf, klinkt het tussen de fietsen, dozen en stellingkasten. De kettingen van de bokszak tingelen, het zwarte kunstleren gevaarte slingert van links naar rechts, van voor naar achter. Paf paf paf, ssss, paf paf, in de keuken wachtend op de magnetron, paf paf paf, ssss, paf paf, in mijn hoofd als ik schrijf. De bewegingen moeten in mijn lijf zitten als ik straks in de sportschool tegenover iemand sta. 
Het duiken gaat me het best af. Het lachen, het schouders ophalen, het geraakt worden en doen alsof het geen pijn doet. Ssss. Nu leer ik na het duiken te incasseren, te blijven staan, te ademen en terug te slaan. Soms echter stap ik ergens in zonder te weten dat het een ring is, zonder een stoot aan te zien komen. Dan krimp ik in elkaar, wend ik me af, bovenlichaam gebogen over de pijn, mijn hoofd zakt, zweet breekt me uit, mijn hart slaat sneller, ademhaling ook. Niemand heeft gezegd dat er een gevecht zou komen, welke combinaties ik kan verwachten.
Het boksen bereidt me voor. Linkse directe, rechtse directe, linkse hoek, duik, leverstoot links, rechtse directe.

Veranderen

Tim Pardijs

Ik loop door donkere gangen, beklim een trap vol chipskruimels en zandkorrels en loop door meer donkere gangen in de richting van een deuropening die geroezemoes voortbrengt. Ineens sta ik dan bovenaan een trap, een grote ruimte onder me, waar honderden mensen zich tussen hekjes door slingeren. Zoals de rups aan het eind van het spelletje Snake zich in bochten door het vierkant beweegt, zo beweegt dit beest vooral om zichzelf en anderen niet te raken. Aan het eind van de sliert deelt de kop van de rups zich weer op in mensen, die in tweetallen in open karretjes stappen. Ratelend gaan beugels naar beneden. Gegil in de verte. De mensen die aankomen met het treintje en uitstappen, beugels sissend omhoog, hebben een grote grijns op hun gezicht, praten enthousiast met elkaar. 
Ik sluit me aan bij de staart van de rups, en wacht. En kijk. Ik ga helemaal op in hoe andere mensen tegen hekjes leunen, op hun telefoon staren, praten, zoenen, hun neus snuiten; ik ben één met dit voortkruipende lichaam, ik heb toch geen invloed op richting en snelheid, ik beweeg me bijna bewusteloos voort. Dan klapt voor me een hekje open, ga ik zitten, ratelende beugel, en word ik een donkere gang ingeschoten, omhoog getakeld. Als ik naar beneden raas, steek ik lachend mijn armen omhoog, ze bewegen door de lucht als vleugels.
 

Verwachten

Tim Pardijs

Ze komen tussen kwart over tien en kwart over twaalf iets aan de meterkast doen. Ik heb enkele hoofdstukken te lezen en doe dat in de woonkamer, waar ik anders in mijn werkkamer zou zitten. Ik lees, sta op om de meterkast op te ruimen, lees een paar bladzijden, zet koffie om vijf over tien, lees verder, doe de koffie in de thermoskan, lees verder. 
Ik herken dit van een jaar geleden, toen ik ook monteurs verwachtte, en erover schreef. Ik dacht de hele ochtend na over wat ik kon doen tijdens het wachten, deed dingen half, of niet. Twee verschillende gebeurtenissen, gescheiden door tijd. Zou ik ze zo kunnen beschrijven dat het dezelfde gebeurtenis wordt, zoals schilders in het kubisme en later in abstracte kunst deden met beeld? Taal is van zichzelf al een abstractie, het is niet mogelijk om alle gelijktijdige prikkels van een moment op te schrijven, maar als ik een poging doe, moet ik de overeenkomsten van de voorvallen noteren, de verschillen weglaten en zo tot de kern kunnen komen. 
Een afgebakend stuk tijd met een verwachting: een busje rijdt de straat in, remt af en parkeert; dichtslaande autodeuren, stappen op de oprit, deurbel, mannen in werkkleding voor de deur en een vraag: of de heren koffie willen. In mijzelf een onrust: niet kunnen concentreren op een ding, maar steeds iets anders doen. Opstaan en zitten, opstaan en zitten. Een aanwezigheid die nog niet fysiek is, maar al wel de gebeurtenissen bepaalt.
 

Kijken

Tim Pardijs

De wijk uit ren ik, over landweggetjes, tussen weilanden door, over het industrieterrein en dan naar de dijk. Als ik de rivier heb gezien, keer ik om en loop ik dezelfde weg terug. Dat is mijn vaste vijf kilometer rondje. Vandaag steekt boven de dijk uit de stuurhut van een binnenvaartschip. Kijkt de schipper normaal tegen kribben, uiterwaarden en de dijk aan, door het hoge water ziet hij het landschap als een huiskamer voor zich liggen, door de kale bomen liggen de gebouwen als meubels achter elkaar in de ruimte. 
Dwars door de hoge bomen bij de recreatieplas valt zijn blik, op het nieuwe ziekenhuis: een grijze en een bruine legosteen bij de ringweg tegen elkaar aangelegd. En verder kijkt hij, naar de onlangs gebouwde woontoren bij het winkelcentrum, dat zich zonder het ronde groen dat de architect bij de artist impression liet tekenen, toont als op elkaar gestapelde zwarte blokken, de balkons als permanente schildersliften eraan vast. Over de nieuwbouwwijken aan de rand van de stad kan de schipper heen kijken, door de weilanden, over de landweggetjes, opzij de bossen in, waar de bomen en struiken ook kaal zijn, niet langer verbergen hoe lang de oprijlanen daar zijn, hoe groot en leeg de witte landhuizen. De winter is het meest onthullende jaargetijde. 
 

Kammen

Tim Pardijs

De rij geparkeerde winkelwagens is kort, de rij mensen voor de kassa lang. Ik vraag of ik bij het schap met koffie mag en terwijl ik me buk om een pak uit te zoeken, verzet iemand anders mijn boodschappenwagen. Volle karren kruisen elkaar op het groente- en fruitplein, kinderen rennen rond, een jongen met een mandje en een koptelefoon loopt vlak voor me langs, ik hoor de muziek, een man vraagt aan zijn vrouw hoeveel brood er nog in de vriezer ligt en of er taart moet zijn voor vanavond, jongeren in lichtblauwe overhemden pakken kratten uit.
Een zo’n meisje staat stil. Met een zakje wortels in haar hand kijkt ze naar een man die ook stil staat. Ze zijn de enigen die niet bewegen. De man is van gemiddelde lengte, maar lijkt korter omdat hij zijn schouders in de te grote winterjas naar voren buigt, naar de glazen deur voor het koelvak met de groenten. In zijn hand houdt hij een kam, die hij rustig door zijn haar haalt. Vanochtend thuis geen tijd gehad of zojuist overvallen door een windvlaag. Het meisje met het zakje in haar hand zet een stap naar voren, alvast een glimlach op het gezicht voor het geval de man zich naar haar keert, maar hij kijkt naar voren en blijft zijn haar kammen voor de glazen deur, alsof hij in zijn eigen huis staat. Beweging is vaak besmettelijk, onrust overdraagbaar. Gelukkig de mensen die zo stil zijn dat ze overal thuis zijn.